שיתוף פעולה עם ארגון אפריקה 2030 - מרכז גידול ספירולינה בקונגו

שיתוף פעולה עם ארגון אפריקה 2030  - מרכז גידול ספירולינה בקונגו
באוקטובר 2018 הוקם מרכז גידול הספירולינה מיטי-מולולו שהוא המרכז השלישי והגדול והמשמעותי ביותר במרכזי הגידול של האצה הירוקה כחולה שהוקמו מאז 2015 בקונגו ביוזמת עמותת  Africa 2030 הישראלית ושותפים נוספים בישראל וארגון Pole Pole Foundation בקונגו שפועלים יחד כדי לסייע בצמצום הפערים האדירים בין הפוטנציאל הטבעי והאנושי הגדולים הקיימים בקונגו לבין החוסר העמוק שקיים בקרב התושבים ובעלי החיים באפריקה. 
 
מעל ל50% מהילדים החיים בקונגו סובלים  מתת תזונה. מיליוני ילדים בקונגו נמצאים בסכנת מוות אמיתית ומוחשית. עשרות אלפים מהם מתים כל שנה רק מתת תזונה. באמצעות שיתוף פעולה המבוסס על סולידריות, שוויון, למידה וכבוד הדדי, פועלת העמותה בשיתוף פעולה הדוק של הארגונים לבניית עתיד טוב יותר בקונגו תחילה ובאפריקה כולה באמצעות בניית תכניות סיוע והעצמה לתושבים ובעלי חיים בסכנת הכחדה.
 
דני קהקוואה ( Danny Kahekwa) בן ה29, חבר בארגון Pole Pole Foundationשמנהל את מרכז הספירולינה מיטי-מולולו הצטרף לפעילות הספירולינה כשנתיים לאחר הקמתו ומספר שהנושא של גידול הספירולינה עניין אותו ברמה האישית אחרי שלמד מדעי הטבע בלימודיו האקדמיים ובעקבות העניין ביקר באופן קבוע באתרי הגידול שהקמנו ולימד את עצמו את כל תורת הגידול דרך העבודה עם האנשים בשטח".  
 
מי שמלווה את העמותה ואת הארגון ברמה המקצועית לאורך כל הדרך, הוא ברוך דאך - אחד מהמומחים הגדולים בעולם בתחום גידול הספירולינה שייסד וממשיך לנהל את חברת אלג'מור - יצרנית הספירולינה הטרייה הגדולה בעולם, והיחידה שעושה זאת בהיקפים מסחריים ומספקת תוצרת ללקוחות בשלוש יבשות תחת המותג .SimpliiGood.לדברי דני  "בשנתיים הראשונות לפעילות שלנו בתחום הספירולינה למעשה לא הכרתי את ברוך אישית. הוא היה המנחה המדעי-מקצועי של justspirulina שעזרו לנו להקים את הבריכות בקונגו. אחרי הקמת המרכז השני בקונגו התחלנו לחשוב על הקמת מרכז שלישי גדול יותר  הייתה לי הזכות להצטרף לביקור בישראל, בו קיבלתי הזדמנות נדירה להיחשף למתקני הגידול הטובים בעולם וללמוד על תהליך הגידול היסודי והאיכותי של הספירולינה, וללמוד מברוך Irenge והצוות המקצועי שלו בתל מונד ובערבה."
 
אריאל קדם מייסד עמותת Africa2030 מוסיף,   "כשנכנסנו לאחת הבריכות בתל מונד אני זוכר שברוך אמר" "בריכה כזו יכולה להאכיל 500 ילדים ביום בספירולינה". את המילים הללו העברתי לזוג חברים שלי והם אמרו: "יש לך", ובעצם התחייבו לממן הקמה של בריכה כזו בקונגו. בהמשך הם עצמם באו לבקר ולפגוש את ברוך ומשם המשיך כל תהליך ההקמה: נסעתי עם מיה, זאב ועומר הדר לקונגו לבחינת היתכנות. לאחר מכן אירחנו בארץ את החבר'ה מקונגו וברוך ארגן להם הדרכה מאד מקצועית ונדירה.  בתל מונד ובמתקנים שלהם בערבה. הוא עצמו ירד לפארן והיה אתנו שם והדריך אותנו יחד עם השותף שלו שם.
 
מאז ועד היום ברוך מעורב בכל הפעילות שלנו ותמיד זמין לכל שאלה והתייעצות של החבר'ה בקונגו! חשוב להבין שזוהllי חד משמעית מתנה וזה דבר מאד לא מובן מאליו, בעיקר בתחום הזה שבו הרבה שומרים על סודיות ומאד זהירים. ברוך ממש פתח את שערי המרכז שלו ואת שערי ליבו לפעילות שלנו. אנו מאד מקווים שבעתיד הקרוב נוכל גם לנסוע אתו יחד לקונגו".
 
איך הפעילות הזו מתקבלת בקרב התושבים בקונגו?
"התושבים, כמו גם אנשי מקצוע מארגונים שונים מאד מאד מתעניינים וסקרנים. אנשים מהקהילה המקומית מגיעים אלינו למרכז כל הזמן לבקר וכולם מלאי תקווה לגבי הפרויקט הזה.
 
יש לנו קשר עם גורמי הבריאות הממשלתיים ואף עברנו אתם תהליך מלא ומעמיק של בדיקת המוצר שלנו, המתקנים שלנו וכו'. קיבלנו כל מיני דרישות מקצועיות ושיפרנו את התנאים במתקן ואת אופן אחזקת המוצר בהתאם. גורמי הממשלה מאד התרשמו לטובה מאתנו והם לגמרי בעדנו.
 
הספירולינה היא "זהב ירוק", ה"נשק הסודי" שלנו ליצירת מהפכה של ממש באזור שלנו ובקונגו כולה. אנחנו רואים יום יום את ההשפעה שלה ובטוחים ביכולת שלה לתת מענה חזק ביותר לתת תזונה וכן לפתח את הקהילות והכלכלה המקומית. כולנו תקווה להמשיך ולהרחיב את הפעילות כמה שרק ניתן, אבל, כמו תמיד pole pole (לאט לאט). האתגר העיקרי כמו כמעט כל דבר בחיים הוא מימון. למשל כרגע יש לנו תקציב לספק עוגיות ספירולינה ל-20 ילדים כל יום, אם היה יותר מימון לא היינו מהססים והיינו מקבלים אפילו 50 או 100. אבל צריך לפעול בזהירות ובהדרגה ומקווים שיהיו עוד משאבים להעמקה והרחבת הפעילות. אתגר נוסף הוא עניין הדשנים שיחסית יקרים באזור שלנו אבל אנחנו בתהליך של מציאת פיתרון שאולי יהיה יותר כלכלי עבורנו."
 
לשם המחשה על הצלחת העבודה עם הספירולינה בקונגו 
"בחודש האחרון הגיעו למרכז כל יום 20 ילדים שמקבלים שתי עוגיות מצופות בספירולינה. בכל עוגיה יש 1.5 גרם ספירולינה יבשה. 
כל ה-20 השתפרו בתוך 26 ימים, ללא יוצא מן הכלל. לפני 26 ימים כל ה-20 היו במצבים שונים של תת תזונה. לאחר 26 יום 12 כבר לא נמצאים במצב של תת תזונה וה-8 האחרים עדיין בתת תזונה אבל במצב הרבה יותר טוב על פי כל הפרמטרים השונים שאנו בודקים."
 
לדברי ברוך דאך "זוהי זכות עבורנו לעבוד עם החבורה בקונגו - המחויבות והדבקות שלהם במטרה היא המפתח להצלחת הפרויקט. חשוב לנו לייצר בסיס ידע מעמיק מקומי, שיוכל לאפשר בעתיד ייצור רציף, משמעותי ובר-קיימא לטווח הארוך. יציבות התהליך והגמלון שלו תלוי בשלושה עמודי תווך מרכזיים - בנק זנים מקומי, מעבדה ייעודית לאנליזות ובקרת איכות בסטנדרטים מודרניים ומרכז לימוד והכשרה למקומיים. המרכז בלוארו אופטימלי מהבחינה הזו כי הוא צמוד לאוניברסיטה המקומית, וכך נשען על משאבי הידע הקיימים. הסימפטומים הקשים ביותר של תת-תזונה קשורים בחוסרים בחלבון ומיקרו-נוטריינטים (ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות) ובאים לידי ביטוי כבעיות נוירולוגיות, התפתחותיות וחיסוניות באוכלוסיות מוחלשות (פעוטות, ילדים, זקנים וחולים), ופתרון חסכים אלה במקור באמצעות גידול ספירולינה הוא הדבר הכי נכון לעשות, במקום לחזק ולהנציח תלות אספקה הומניטרית מבחוץ. אנחנו מקווים להמשיך ולחזק את הקשר עם המרכז, שבעתיד יהפוך לדוגמא אזורית ואף יבשתית ויהיה משמעותי במלחמה הקשה והמתמשכת בתת-תזונה. תוצרי הלוואי של הגידול ישמשו בהמשך כמקור העשרה ודישון לגידולים מקומיים, הסובלים מחוסר נגישות לדשן, וכך תרמו לכלכלה המעגלית ולביטחון התזונתי באזור באופן כללי."